Automatizace - Rozesílka série kampaní


Uvítací série (Welcome série)


Sérii e-mailů můžete použít již při získání nové e-mailové adresy do databáze. K tomu slouží trigger Při události - Nový kontakt. Jedná se tak o nový kontakt v databázi, nikoli jen v novém seznamu.

Můžete novému kontaktu poslat uvítací sérii, např. 3 - 5 e-mailů (kdo jste, kde vás mohou kontakty sledovat, proč by vás měli sledovat, co jim nabízíte atd.)


Nejčastěji se série e-mailů posílá po vstupu kontaktu do seznamu. Tedy je třeba začít triggerem Při události (Přidání do seznamu kontaktů) a vyberete seznam. Následně napojíte e-mail, který má přijít ihned. Poté je třeba použít uzel čekání a nastavit např. 1 den, kde budou kontakty čekat. Jakmile uplyne doba čekání, můžete si ověřit, zda je kontakt stále v seznamu, pokud by nebyl, scénář opustí, pokud je, jde mu další e-mail. Opět napojíte čekání a celý koloběh se znovu opakuje.

Jednotlivé uzly scénáře

Jako první použijeme Trigger "Při události" , který se aktivuje vždy, pokud je v námi vybraném seznamu potvrzen nový kontakt. V našem případě se bude jednat o systémovou událost, konkrétně přidání do seznamu kontaktů. To se hodí zejména v případě, že sbíráte kontakty přes webový formulář. 

Po přidání kontaktu do seznamu, mu chceme ihned zaslat první, uvítací kampaň. Jako druhý tedy použijeme uzel Akce "Odeslat e-mail" . Uvnitř vybíráte e-mail, nastavujete odesilatele, ladíte UTM parametry, pokud jste je nenastavili přímo v editoru kampaně a můžete si změnit název uzlu, pod kterým ho pak uvidíte na pracovní ploše (případně ponechte název, který se vám zobrazí díky zvolenému e-mailu).

Kontaktu odešleme první kampaň ihned po vstupu do seznamu, druhou kampaň mu však chceme zaslat až za 24 hodin. Je tedy nutno kontakt v průchodu scénářem pozastavit, což obstará Operátor "Čekání" . Do názvu doporučujeme napsat dobu čekání kvůli přehlednosti na pracovní ploše.

V našem případě jsme nastavili dobu čekání 1 den, od vstupu kontaktu do uzlu. To znamená, že čas se začne počítat až od chvíle, kdy kontakt vstoupí do tohoto uzlu, což je zvláště důležité v pozdějších fázích scénáře.


Za čekáním může (ale nemusí) následovat Operátor "Podmínka".

Např. podmínka, že je kontakt stále přítomen v seznamu kontaktů, na který je scénář navázán. Tím si ověříme, že stále trvá skutečnost, na základě které má kontakt postoupit do dalšího uzlu, kterým ze zaslání další kampaně.


To ale není vše. Sérii můžete například nastavit po objednávce.


Potřebujete poslat e-mail vždy pouze ve všední den?

Rádi byste poslali kontaktu e-mail, ale chcete využívat rozesílku pouze ve všední den? Je třeba vytvořit 2 podmínky. V jedné všední dny, v druhé víkendy. Pokud se jedná o všední den a kontakt projde kladným, zeleným výstupem, odchází e-mail. Pokud ne, nastavíme čekání do následujícího pondělí, aby e-mail odešel, protože pokud bychom ponechali pouze podmínku, zda je po-pá, kontakt by nám opustil scénář, kdybychom nenastavili na následující pondělí.

Nastavení podmínky pondělí - pátek:


Nastavení čekání následující pondělí:


Hledáte více inspirace? Stáhněte si náš online SmartBook s nejpoužívanějšími scénáři marketingových automatizací ZDE.


P.S. Možná jste v minulosti používali Smart Kampaně, jako automatizovanou rozesílku na sérii kampaní a chtěli byste takové rozesílky vytvářet v Automatizaci. Samozřejmě je to možné.

Pomohla Vám tato odpověď? Děkujeme! Chcete-li cokoliv dodat, napište nám prosím na podpora@smartemailing.cz. Děkujeme! Zaznamenali jsme potíže s odesláním. Zkuste to prosím znovu. Děkujeme