Webové formuláře

Webový formulář slouží ke sběru e-mailových adres, ať už se budeme bavit o registraci, odběru newsletteru či něčeho ke stažení.


Doporučujeme používat naše webové formuláře, protože jsou chráněné proti botům a zároveň mají v sobě zabudovanou kontrolu proti překlepům.


Jakmile si v aplikaci SmartEmailing ZDE vytvoříte webový formulář a vložíte na WEB, bude celý proces připraven. Na řádku webového formuláře v aplikaci je ikona "vložit do stránky" kde se vám ukazují možnosti vložení webového formuláře na váš web.

nejčastěji se používá JavaScript kód nebo HTML kód, který se vloží na příslušné místo k tomu určené na webu. Máte-li Mioweb, uvidíte webové formuláře na webu automaticky díky propojení pomocí API.


K čemu vlastně na pozadí dochází, když je vše hotovo?

Kontakt vyplní svou e-mailovou adresu na webu a poté je přesměrován na děkovací stránku 1, jejíž obsahem může být např. informace, že mu do jeho schránky přišel e-mail s potvrzovacím proklikem. Jakmile proklikne odkaz v e-mailu, je přesměrován na 2. děkovací stránku, kde doporučujeme informovat, že vše proběhlo v pořádku. Mezitím už se kontakt přidal do seznamu.


Úplně první kroky v aplikaci, jako je vytvoření doménového e-mailu, který je třeba, autorizace e-mailové adresy, nastavení DNS záznamů, nastavení odesilací adresy atd. najdete v nápovědě ZAČÍNÁME SE SMARTEMAILINGEM (až po vytvoření e-mailu).


Pak se můžete pustit do vytvoření Webového formuláře.


Webový formulář má 3 kroky. V 1. si zadáváte název a vybíráte typ formuláře. Ve 2. upravujete obsah webového formuláře a ve 3.kroku pak nastavujete seznam, do kterého budou se budou kontakty přidávat, dále děkovací stránku 1 a 2 a double opt-in e-mail. Na úrovni připraveného webového formuláře pak ještě nastavujete přiřazení účelu zpracování.


Příprava

S webovým formulářem je to jako s přípravou pokrmu 😊.

Kdybyste začali připravovat rovnou webový formulář, každou chvíli zjistíte, že nemáte potřebné ingredience a neustále byste se museli vracet k předchozím krokům, které je třeba mít připravené předem.


Abyste na to nebyli sami, připravili jsme pro vás jednotlivé nápovědy.


1) Seznam - je třeba připravit seznam, do kterého se vám budou kontakty po vyplnění přesouvat: VYTVOŘENÍ SEZNAMU

2) Doménový e-mail, se kterým se pracuje v aplikaci při rozesílce (a protože je uveden i u double opt-in e-mailu s potvrzovacím proklikem, zmiňujeme ho i zde, abychom nějaký článek nevynechali): DOMÉNOVÝ E-MAIL

3) Zásady zpracování osobních údajů - na základě kterých je zpracováváte. Inspirovat se můžete určitě na internetu, ale doporučujeme oslovit právníka, který vám zásady upraví na míru.

4) Děkovací stránka 1 - vlastní na webu nebo SE, kterou si můžete upravit ve 3.kroku webového formuláře

5) Double opt-in e-mail s potvrzovacím proklikem. Nápovědu na jeho přípravu naleznete zde: DOUBLE OPT-IN E-MAIL. Máme pro Vás inspiraci, jak by takový e-mail mohl vypadat: INSPIRACE DOI.

6) Děkovací stránka 2 - vlastní na webu nebo SE, kterou si můžete upravit ve 3.kroku webového formuláře

7) Vlastní pole - pokud je chcete použít v rámci webového formuláře ve 2.kroku, je třeba si je předem vytvořít. Více informací o tvorbě vlastních polí naleznete zde: TVORBA VLASTNÍCH POLÍ.

8) Účel zpracování SOUHLAS - který je třeba také předem připravit: JAK VYTVOŘIT ÚČELY ZPRACOVÁNÍ

9) Informační povinnost o účelech zpracování - která by měla být před zadáním e-mailové adresy ve webovém formuláři. Opět pro vás máme inspiraci: INSPIRACE GDPR K WEBOVÉMU FORMULÁŘI


Tvorba webového formuláře:

Jakmile máme připravené všechny ingredience, můžeme vytvořit webový formulář. Nápovědu najdete zde: TVORBA WEBOVÉHO FORMULÁŘE. Skládá se ze tří kroků.


Poté je třeba přiřadit účely zpracování: PŘIŘAZENÍ ÚČELŮ ZPRACOVÁNÍ.


A nakonec nasaďte formulář na web, dle posledního kroku v nápovědě TVORBA WEBOVÉHO FORMULÁŘE.


P.S. Nechcete webový formulář vkládat na web, ale potřebujete pouze odkaz na webový formulář?


A následně zkopírujte zmíněný odkaz:

Jak následně uvidí formulář vaše kontakty? Stačí si zkopírovat odkaz, který vidíte a vložte jej do url řádku. V našem případě vypadá formulář takto:


Pomohla Vám tato odpověď? Děkujeme! Chcete-li cokoliv dodat, napište nám prosím na podpora@smartemailing.cz. Děkujeme! Zaznamenali jsme potíže s odesláním. Zkuste to prosím znovu. Děkujeme