Odstranění a smazání kontaktů

Pokud jste někdy potřebovali odebrat nějaké kontakty, jistě jste si všimli, že vám SmartEmailing z různých míst nabízí různá "odebírací" řešení.

Obecně lze říci, že pokud volíte akci Odstranit kontakty (např. ze seznamu), jde o odstranění tohoto kontaktu z daného zařazení. Znamená to, že kontakt zůstává ve vaší databázi, pouze jste odebrali jeho přiřazení k danému prvku. Daný kontakt se tudíž stále počítá do vašeho limitu kontaktů. Pokud byl kontakt přiřazen např. k jedinému seznamu, uvidíte jej nyní pouze v nabídce Všechny kontakty, případně si můžete zobrazit přehled takových kontaktů v nabídce Kontakty a seznamy - Kontakty - záložka Kontakty bez přiřazeného seznamu. Chcete-li takový kontakt opět přiřadit k nějakému seznamu, je třeba přejít na editaci tohoto kontaktu a na záložce "Seznamy" nastavit daný seznam.

Smazání kontaktu

Pro vlastní smazání kontaktu ze seznamu kontaktů tento seznam nejdříve otevřete (Kontakty a seznamy - Seznamy kontaktů) a poté vybraný kontakt označte pomocí zaškrtávacího políčka vlevo.  

Pak je potřeba pomocí rozbalovací nabídky v dolní části zvolit odpovídající akci. Pokud zvolíte akci "Trvale smazat kontakty z databáze", odstraníte si tyto kontakty ze všech seznamů a z celé své databáze (což poznáte na limitu).

Smazání seznamu kontaktů

Pokud potřebujete smazat všechny kontakty v celém seznamu, zvolíte v sekci Kontakty a seznamy - Seznamy kontaktů vpravo na řádku daného seznamu ikonu Akce a vyberete položku „Odstranit seznam“.

Poté máte na výběr zda chcete:

1)
Odstranit seznam i s kontakty (všechny kontakty obsažené v seznamu se zároveň kompletně odstraní z celé databáze) - v tomto případě vymažete všechny kontakty obsažené v daném seznamu i z celé databáze.
Příklad:
Kontakt je v seznamech A, B a C. Pokud smažete seznam A, kontakt bude odstraněn i ze seznamů B a C a nebude se již v databázi vůbec nacházet. Dojde tedy k jeho zániku a úplnému vymazání z databáze.
 
2) Odstranit seznam a zachovat kontakty obsažené v jiných seznamech a segmentech - můžete:

Odstranit pouze seznam (zachová všechny obsažené kontakty) - v tomto případě odstraníte pouze daný seznam kontaktů.
Příklad:
Kontakt je v seznamech A, B a C. Pokud smažete seznam A, tento seznam sice zmizí, ale kontakt zůstane v seznamu B a C.
Kontakt je pouze v seznamu A. Pokud smažete seznam A, tento seznam zmizí a kontakt se přesune do karty "Kontakty bez přiřazeného seznamu" (Kontakty a seznamy - Kontakty - záložka Kontakty bez přiřazeného seznamu).

Odstranit seznam a zachovat kontakty obsažené v jiných seznamech a segmentech - v tomto případě zůstanou v databázi pouze kontakty umístěné i v jiných seznamech či segmentech.
Příklad:
Kontakt je v seznamech A, B a C. Pokud smažete seznam A, tento seznam sice zmizí, ale kontakt zůstane v seznamu B a C.
Kontakt je pouze v seznamu A. Pokud smažete seznam A, tento seznam zmizí a kontakt bude zcela odstraněn z databáze, protože se nenachází v žádném jiném seznamu kontaktů.

Vždy však stačí při mazání postupovat obezřetně a pak nelze kontakty jakýmkoliv způsobem smazat nevědomě, jelikož před každým odstraňováním jste vyzváni k potvrzení ověřovacího okna.

Smazání kontaktu z jakéhokoliv seznamu či segmentu, na který byla odeslána emailová kampaň nebude mít vliv na celkové statistiky odeslané kampaně. Hodnoty otevření, prokliku atd. budou i po smazání kontaktu zachovány.

Pomohla Vám tato odpověď? Děkujeme! Chcete-li cokoliv dodat, napište nám prosím na podpora@smartemailing.cz. Děkujeme! Zaznamenali jsme potíže s odesláním. Zkuste to prosím znovu. Děkujeme