Operátor "Odkladiště"

Operátor "Odkladiště"

Tento operátor použijte, pokud chcete odložit kontakty na pozdější využití. Odkladiště nikdy nepoužívejte preventivně, když neplánujete nic napojit. Využijte jej jen v případě, kdy víte, že budete dále pokračovat a něco napojovat v brzké budoucnosti. Data v odkladišti uchováváme po dobu 90 dní od vstupu kontaktu do uzlu, po uplynutí této doby kontakt projde nodem a opustí scénář.

Jak to udělat, abyste si mohli kontakty ve svém scénáři na určitý čas odložit, než se rozhodnete, jak s nimi naložíte dál? Jednoduše k tomu použijete Odkladiště. Tento operátor tedy využijete, pokud chcete kontakty ze scénáře, které jím v určité fázi již prošly a scénář by poté opustily, ještě před jejich odchodem z něj pozdržet, ale zatím nevíte kdy a jakou akcí na kontakty navážete. Pokud byste v této fázi odkladiště nepoužili, kontakty by po poslední provedené akci opustily scénář. Této situaci můžete předejít právě použitím operátoru Odkladiště, které slouží jako retenční uzel až do doby, kdy kontakty ve scénáři opět použijete, tedy navážete dalším operátorem či akcí.

Pojďme si to shrnout: Připravíte Trigger, napojíte podmínku a vytvoříte akci. Ale pokud si nejste jisti, co budete dále dělat s kontakty, můžete napojit uzel Odkladiště.

Pozor, odkladiště nikdy nepoužívejte preventivně, pokud skutečně neplánujete s kontakty procházejícími konkrétním scénářem dál pracovat. Nedržte kontakty v odkladišti na dobu "co kdyby". Pracujte s kontakty, ať automatizace probíhá svižně a kontakty nedrží zbytečně.

Kontakty zde zůstanou, dokud se nepřipojí další uzel. Odkladiště je třeba napojit před spuštěním automatizace. Pokud byste nejprve připravili proces Trigger - Podmínka - Akce, spustili automatizaci a pak se teprve rozhodli přidat rychle uzel Odkladiště, kontakty už mezitím scénář opouští. Pokud jste napojili Odkladiště před spuštěním automatizačního scénáře, kontakty zde čekají, dokud se nenapojí další uzel. Jakmile se napojí, kontakty ihned pokračují dál scénářem. Pokud se nenapojí další Odkladiště za akci, kontakty scénář opouštějí.

Nenechávejte Odkladiště dlouho bez povšimnutí. Pokud byste uzel napojili a nakonec ho nepoužijete (nic dalšího nenapojíte), smažte ho a uložte scénář. Než se kontakty z Odkladiště dostanou dále (při napojení dalšího uzlu), systém překontroluje, jestli se mezitím kontakt nedostal na Blacklist, pokud ano, kontakt dále neprochází. Odhlášené kontakty systém nerespektuje (pouze kontakty na BL), protože ve většině případů se kontakty odhlašují z rozesílky rovnou na Blacklist.

Pokud tedy chcete použít operátor "Odkladiště", uzel přetáhnete z levého menu na plochu editoru. Pomocí dvojkliku na uzel (node) nebo prostřednictvím ikonky klíče přejdete k editaci. Jediné nastavení, které se u tohoto uzlu provádí, je úprava jeho názvu, který opět slouží pouze pro vaši lepší orientaci ve scénáři. Nyní můžeme nastavení uložit. 

Jakmile kontakty vstoupí do uzlu odkladiště, čekají, než je připojením dalšího operátoru či rovnou akce pošlete dál do scénáře. Nenechávejte tedy Odkladiště dlouho bez povšimnutí. Pokud byste uzel napojili a nakonec jej oproti původnímu předpokladu nevyužili (tedy nenapojíte žádnou další podmínku či akci), node jednoduše smažte a scénář znovu uložte. Původně čekající kontakty v Odkladišti pak daný scénář opustí.

Pomohla Vám tato odpověď? Děkujeme! Chcete-li cokoliv dodat, napište nám prosím na podpora@smartemailing.cz. Děkujeme! Zaznamenali jsme potíže s odesláním. Zkuste to prosím znovu. Děkujeme