DNS záznamy

Správné nastavení DNS (Domain Name System) záznamů je pro vaši rozesílku naprosto nezbytné. Má zásadní vliv na vaši doručitelnost a na to, aby vaše e-maily nebyly označovány jako SPAM. První podmínkou je mít e-mailovou adresu registrovanou na své doméně, nikoliv freemailového poskytovatele typu Gmail, Centrum, Seznam atd., protože u těchto adres nelze DNS nastavit. Díky tomuto nastavení budou vaše e-mailové zprávy působit důvěryhodněji u poskytovatelů vašich klientů. Níže se podíváme na tři základní prvky ochrany proti SPAMu tj. DKIM, SPF a DMARC.

DKIM (DomainKeys Identified Mail) - je technologie digitálního podpisu, který ověřuje pravost e-mailu. Zjednodušeně řečeno se jedná o mechanismus digitálního podpisu zprávy, aby si příjemce mohl ověřit, že cestou nebyla změněna.

SPF (Sender Policy Framework) - je systém sloužící jako obrana proti SPAMu, jehož princip spočívá v ověřování IP adresy odesílatele. SPF je způsob, jak říci straně příjemce, který poštovní server může odesílat poštu z vaší domény.

DMARC (Domain Message Authentication Reporting and Conformance) - jeho hlavním významem je určení toho, co se má dít s e-mailem, který nemá platné DKIM nebo SPF. A zároveň umožňuje reportovat zneužití domény.

TRACKOVACÍ DOMÉNA - abychom mohli měřit proklikovost odkazů, musíme před odesláním e-mailu původní odkazy nahradit za jiné, které vedou na trackovací adresu. Po kliku na ní je příjemce přesměrován do SmartEmailingu. Započte se statistika a příjemce je přesměrován zpět na původní adresu. Trackovací doména je doména, která hostuje trackovací odkaz. Se správně nastavenou doménou vidí příjemce v adrese "email-click.vasedomena.cz/...", namísto anonymní, nic neříkající domény.

Co když máte záznam trackovací domény přeškrtnutý?

Pokud DNS záznam trackovací domény vidíte přeškrtnutý a šedý, je to proto, že na svém webu používáte technologii HSTS (Hypertext strict transport security) s instukcí includeSubdomains. Ta vynutí komunikaci prostřednictvím protokolu https pro všechny subbomény Vaší domény. Jelikož trackovací subdoména vede do SmartEmailingu, který nemá přístup k Vašemu SSL certifikátu, komunikace po https není možná. Nastavená trackovací doména by tedy nefungovala, proto Vám ji neumožníme nastavit.

Co by mělo být Vaším cílem?

Je potřeba mít všechny DNS záznamy správně nastaveny - budou označeny zeleně.

Hodnoty pro nastavení naleznete ve svém účtu ve SmartEmailingu v záložce  Můj účet > Nastavení rozesílky > DNS záznamy

Samotné nastavení všech DNS záznamů provedete v administraci domény u svého registrátora domény. Pokud ve svém účtu v záložce Můj účet > Nastavení rozesílky > DNS záznamy vidíte kterýkoliv záznam v jiné barvě než v zelené, je zapotřebí si záznamy správně nastavit.

Využíváte transakční e-maily ve SmartEmailingu?

V případě, že ve SmartEmailingu používáte i transakční e-maily, v přehledu máte o dva záznamy navíc. Transakční e-maily jsou  podepisovány samostatným digitálním podpisem, proto je potřeba nastavit si druhý DKIM záznam. Zároveň musí být jako bounce doména použita Vaše vlastní doména, proto je potřeba nastavit ještě CNAME.


Pomohla Vám tato odpověď? Děkujeme! Chcete-li cokoliv dodat, napište nám prosím na podpora@smartemailing.cz. Děkujeme! Zaznamenali jsme potíže s odesláním. Zkuste to prosím znovu. Děkujeme