Proč nepoužívat free e-mailové odesílací adresy?

Již začátkem října 2016 jste si mnozí všimli a byli upozorněni v aplikaci, že přestáváme podporovat free e-mailové odesílací adresy od Gmail.com a Yahoo.com. Možná se ptáte, kvůli čemu není dobré používat právě tyto adresy. Primárně je to kvůli zvýšení vaší doručitelnosti zpráv ke koncovým klientům a snížení rizika, že e-maily budou označeny jako SPAM. Pokud vás tato problematika zajímá více, můžete se více dočíst v našem článku na blogu, kde se tomuto tématu více věnujeme. Článek o nepoužívání free e-mailových adresách kvůli DMARC si můžete přečíst zde

Co mám tedy dělat?

Pro odesílání e-mailů nelze použít adresy s doménou Gmail.com nebo Yahoo.com, případně i Centrum.cz, Seznam.cz, Atlas.cz atd. Je potřeba si založit svou vlastní doménu s hostingem, kde si následně vytvoříte e-mailovou adresu. Poskytovatelů, u kterých si můžete založit svou vlastní doménu je hodně, nejpoužívanější jsou Wedos, Active 24, Web4u a mnoho dalších.

Založení vlastní domény a e-mailové schránky

Pro naší ukázku použiji poskytovatele  Wedos. Ihned na jeho úvodní stránce si můžete registrovat svou doménu a také ověřit, zda-li neexistuje, tím pádem budete muset vymyslet jiný název vaší domény. Název domény použijte takový, který vyjadřuje vaší osobu či obor podnikání. Doména stojí cca 150Kč/rok s tím, že Wedos Vám založí i hosting, který je nezbytný právě pro založení e-mailové schránky/adresy (je potřeba si zaplatit hosting No Limit).

Po celém procesu registrace domény s hostingem budete mít své přihlašovací údaje do své administrace (zákaznického účtu), kde následně můžete zpravovat vše od FTP, DNS záznamů, domény, hostingu, e-mailové schránky atd. Stačí se na úvodní stránce  Wedosu přihlásit (obrázek č.2).

Po přihlášení do vašeho zákaznického centra v postranním hlavním panelu klikněte na webhosting. V seznamu hostingů uvidíte právě váš aktivní hosting. Pro naší ukázku se bude jednat o hosting jirkasvoboda.eu kde také uvidíte, kdy končí expirace vašeho hostingu. Nyní klikněte na název vašeho hostingu, který je podbarven modrou barvou (obrázek č.3).

Opět v postranním bočním hlavním panelu uvidíte řádek s možností založení nové e-mailové schránky. Po kliknutí na tento řádek si budete moci vytvořit x libovolných adres s vaší doménou např. info@..., podpora@..., jirka@..., reklamace@... atd. kde si pro každou schránku zvolíte i heslo (obrázek č.4).

Po vytvoření e-mailové schránky, aby jste si mohli přečíst zprávy nebo zasílat se dostanete prostřednictvím tzv. Webmailu na adrese https://webmail.wedos.net. Kde zadáte vaší novou e-mailovou adresu a heslo. V případě, že nebudete chtít používat tento e-mailový prohlížeč můžete udělat přesměrování např. na váš Outlook, Apple Mail, Thunderbird atd. Tento krok je více náročnější, ale většinou každý poskytovatel má vytvořen návod jak na to. Wedos má vytvořen návod na přesměrování vaší schránky do Outlooku, více zde.

Další kroky ve SmartEmailingu pod vašim účtem

Po přihlášení do vašeho účtu klikněte v hlavním bočním panelu na záložku Můj účet > Nastavení rozesílky > + Přidat novou adresu odesílatele, kde právě vložíte vaší nově založenou e-mailovou adresu. Na tuto adresu přijde potvrzovací e-mail, kde je zapotřebí potvrdit link, který bude znamenat, že vy jste vy a nikdo vaší e-mailovou adresu nezneužil pro zasílání různých podvodných či SPAM zpráv. Pokud máte a stále používáte nějaké free e-mailové adresy doporučujeme vám je smazat a disponovat pouze adresami se svou doménou (obrázek č.6).

Při smazání free adres a v případě, že tyto adresy máte nyní zvolené jako výchozí odesílací, budete při jejich odstraněni upozorněni a také vyzváni, ať určíte novou primární odesílací adresu. Je vašem případě se bude jednat o nově vytvořenou s vlastní doménou. Další nespornou výhodou, proč používat vlastní e-mailovou doménu je, že si můžete nastavit DNS záznamy tj. SPF, DKIM a DMARC. Opět si díky tomu zvýšíte doručitelnost a snížíte riziko, že vaše zprávy budou označovány jako SPAM. Více o nastavení těchto DNS záznamů se můžete dočíst zde.

Pomohla Vám tato odpověď? Děkujeme! Chcete-li cokoliv dodat, napište nám prosím na podpora@smartemailing.cz. Děkujeme! Zaznamenali jsme potíže s odesláním. Zkuste to prosím znovu. Děkujeme